​Studiedag ‘Muziek, daar zit wat in!’

2 januari 2017

21e  eeuws  muziekonderwijs: daar hoort het symfonieorkest bij! De philharmonie zuidnederland is het professionele symfonieorkest van uw provincie. Het orkest biedt een uitgebreid educatief programma voor alle leerjaren van het basisonderwijs waarin we dichtbij en betrokken de leerlingen live muziek willen laten ervaren. Door de regeling Impuls Muziekonderwijs (landelijk) en DOOR! (Limburg) staat muziekonderwijs in al zijn facetten volop in de belangstelling.

Werken aan eigen muzikale competenties

Om de waarde van het symfonieorkest voor uw leerlingen te leren kennen organiseert philharmonie zuidnederland een studiedag voor leerkrachten uit het basisonderwijs. Een dag waarin u met hoofd, hart en handen aan uw muzikale competenties werkt. Een dag waar u van heel dichtbij het symfonieorkest mag horen en voelen. Samen met het orkest willen we u laten ervaren  hoe u de muziekles kunt gebruiken om onderzoekend leren en vaardigheden voor 21e eeuw te oefenen. 

Kan ik muziek (laten) maken?

In de workshop componeren in de klas, onder leiding van 1 van de musici van het orkest, ontdekt u de relatie met ontwerpend leren en de 21e eeuwse vaardigheden: alle stappen van de leercyclus worden doorlopen bij het  inventariseren van geluiden naar het creëren van een samenhangend geheel. De focus ligt daarbij op het coöperatief leren: samen werken, samen onderzoeken, samen bespreken, samen creëren, samen oplossen en samen presenteren, zijn nodig om van een willekeurig geluid naar een muziekstuk te komen. De onderwijsspecialisten Karin van Hengel en Vivian Knols geven daarna handvatten om het ontwerpend leren in de praktijk te brengen.  

Wat leer je van luisteren naar een orkest?

Hoe luister je met kinderen naar het symfonieorkest?  Karin van Hengel en Vivian Knols geven praktische instructie hoe leerkrachten met leerlingen muziek van een symfonieorkest kunnen beluisteren. Waarom is dat zo belangrijk, wat brengt het de leerlingen. Luisteren naar muziek in het orkest biedt van nature aanknopingspunten voor onderzoekend leren. Een algemene onderzoeksvraag zou kunnen zijn: voelen we allemaal dezelfde emotie als we in het orkest naar muziek luisteren? Op deze studiedag staat u zelf centraal: Wat doet die muziek met mij? U gaat het zelf ervaren, midden in het orkest.

Datum: Woensdag 5 april van 9.30-16.00 uur
Locatie: Theater aan het Vrijthof Maastricht
Doelgroep: Leerkrachten (groep 1 t/m 8)
Kosten: € 125,- per deelnemer (incl. lunch), volledig team prijs in overleg 
Deze scholingskosten vallen onder deskundigheidsbevordering en kunnen betaald worden uit de subsidie van DOOR! of de regeling Impuls Muziekonderwijs.

Aanmelden is mogelijk tot 15 februari a.s. VOL = VOL. 
Meer informatie: http://www.philharmoniezuidned...

studiedagmuziek.jpg#asset:283

Terug naar overzicht

Nieuws

Resultaten enquête muziekonderwijs in Limburg 2020

27 mei 2020

In maart jl. ontvingen Limburgse scholen een enquête met als doel o...

Lees verder


DOOR! lanceert TussenDOOR!tjes

7 april 2020

De Corona-crisis raakt iedereen, ook het onderwijs. De scholen zijn gesloten, kinderen...

Lees verder